050 544 2322 [email protected]

Toiminimen palkka eli yksityisnosto – näin toiminimiyrittäjä maksaa itselleen palkkaa

ota-yhteytta-tilitoimisto-noster2

HUOM! Muista ainakin tämä!

 

Siirtäessäsi rahaa toiminimen tililtä henkilökohtaiselle tilillesi omaan käyttöösi, muista aina kirjoittaa verkkopankkimaksun viestikenttään sana yksityisnosto tai yksityisotto.

 

Oletko pohtinut joskus näitä seuraavia kysymyksiä?

  • Miten maksan itselleni palkkaa toiminimellä?
  • Mikä on yksityisotto tai yksityisnosto?
  • Voinko käyttää rahoja yritystililtä omaan käyttööni, jos olen toiminimiyrittäjä?

 

Voiko toiminimiyrittäjä maksaa palkkaa itselleen?

Toiminimiyrittäjänä et voi nostaa palkkaa, mutta voit tehdä yksityisnostoja mitä voit ajatella ikään kuin ”palkkana”.

Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen siitä syystä, että yrityksen ja yksilön varat ovat yhteiset eikä toiminimi ole erikseen verovelvollinen. Toiminimi on yhtä kuin sinä itse.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nostaessasi rahaa toiminimen tililtä omalle henkilökohtaiselle tilillesi, sinun tulee merkitä tilisiirron yhteyteen viestikenttään sana ”yksityisnosto”.

Et siis maksa itsellesi palkkaa, vaan oma ”palkkasi” muodostuu näistä yksityisnostoista.

 

Mikä on yksityisotto tai yksityisnosto?

Nämä ovat käytännössä sama asia ja voit käyttää kumpaa nimeä tahansa.

Voit periaatteessa siirtää toiminimen tililtä omaan käyttöösi niin paljon rahaa kuin haluat, kunhan huolehdit, että sinulla on aina tilillä sen verran rahaa, että pystyt maksamaan tuloverot ja ALV:t.

Toiminimestä poiketen osakeyhtiö taas puolestaan on itsenäinen verovelvollinen, jota verotetaan 20 prosentin yhteisöverokannan mukaan. Yhtiössä olevat rahat ovat osakeyhtiön eikä yksilön.

Toiminimellä tienaamasi rahat puolestaan ovat samalla sinun henkilökohtaisia varojasi, koska toiminimi olet sinä itse, jolloin erillistä palkan nostamista ei ole.

Vaikka yksityisnostoissa ei ole kyse palkan maksusta, monesti arkikielessä siitä puhutaan toiminimen ”palkkana”.

 

Mitä kannattaa ottaa huomioon yksityisnostoista?

Kun toiminimiyrittäjänä teet yksityisnoston, ei se vähennä toiminimesi tulosta eli sitä summaa, minkä perusteella maksat tuloveroa. Ottamasi raha ei siis ole toiminimelle kulu tai meno.

Yksityisnostot eivät ole kulua toiminimellesi.

Mitä pitää huomioida, kun teet yksityisnoston?

Yksityisnostoissa ei ole euromääräistä rajaa ja yksityisnostoja voit tehdä tilikauden aikana niin monta kuin haluat. Voit siis harkintaa käyttäen aika vapaasti käyttää toiminimesi (eli sinun) rahoja siirtämällä niitä omalle henkilökohtaiselle tilille. Vastaavasti voit siirtää rahaa toiminimesi tilille, jolloin ne merkitään toiminimesi yksityissijoituksiksi.

Kaikki toiminimelläsi tienaamasi rahat ovat sinun omaa rahaasi poislukien verot.

Muistutuksena, että yksityisnostot eivät ole toiminimesi kuluja, joten ne eivät vähennä verotettavaa tuloa. Maksat veron kaikista yrityksesi tuloista, joihin myös yksityisnostot sisältyvät.

Tiivistän vielä miten tulos lasketaan: tulos on tilikauden myynnit vähennettynä  yritystoimintaan liittyvillä kuluilla. Tästä tuloksesta maksat ansiotuloveroa.

Tulot – Menot = toiminimen tulos

Muista, että toiminimen tilillä pitää aina olla sen verran rahaa, että ennakkoverot ja ALV:t voidaan maksaa.

 

Esimerkki toiminimen yksityisnostosta

Oletetaan, että sinä laskutat asiakkaaltasi 1000 € + alv = 1240 €.

Tästä summasta arvonlisäveron osuus 240 € tilitetään verottajalle toiminimesi arvonlisäveron ilmoitusjakson mukaisesti, joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai kalenterivuosittain. Pidä se edelleen tililläsi odottamassa alv-maksupäivää.

Sinulle jää tilillesi 1000 €, josta sinun täytyy jättää ansiotuloveroprosenttisi mukaan esim. 20 % (200 €) sivuun verojen maksua varten. Mieluiten hieman enemmän, koska aina eteen tulee mitä yllättävämpiä kuluja (esim. 100 €).

Voit siirtää yksityisnostona henkilökohtaiselle tilillesi jäljelle jäävän 700 €, kunhan muistat merkitä tilisiirron viestikenttään sanan yksityisnosto tai yksityisotto.

 

Laskuttamasi summa: 1000 € x 1,24 = 1240 €

Pidä ALV-veron osuus tililläsi: 1240 € – 240 € = 1000 €

Vähennä verojen osuus sekä yllättävien kulujen osuus: 1000 € – 200 € – 100 € = 700 €

Voit tehdä yksityisnoston omaan käyttöösi 700 €

 

Mikäli toimintasi ei sisällä arvonlisäveroa, niin silloin tuosta esimerkistä jätetään vaan huomioimatta arvonlisäveron osuus.

 

Yhteeveto

Ehkä tärkein tästä artikkelista muistettava asia on, että siirtäessäsi rahaa toiminimen tililtä henkilökohtaiselle tilillesi, muista aina kirjoittaa verkkopankkimaksun viestikenttään sana yksityisnosto. Tämän kun muistat, niin kirjanpitäjä kiittää.😊

Toinen tärkeä asia on muistaa, että pankkitiliä ei kannata koskaan lypsää tyhjäksi, vaan siellä pitää aina olla veroja varten rahaa sekä niitä yllättäviä menoja varten puskuri.

Vanha sanonta ”cash is king” eli kassa on kuningas, on jokaisen yrittäjän muistettava. Mitä se sitten tarkoittaa käytännössä? Sitä, että yrityksellesi kaikkein tärkeintä on, että kassassa, eli pankkitilillä täytyy olla ylimääräistä rahaa. Jos rahaa ei ole riittävästi, yritys on alttiimpi joutumaan ongelmiin tai pahimmillaan ajautuu jopa konkurssiin.

Tsemppiä päivään yrittäjätoverit!

 

Artikkelin kuva: Markus Winkler / Unsplash
V-P Kangas

V-P Kangas

Yrittäjä, sijoittaja, Tilitoimisto Nosterin perustaja

Noster on paperivapaa online-kirjanpitopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti pienyrittäjän tarpeisiin edullisella kuukausihinnalla.

Olemme pienten yritysten, kuten toiminimien ja yhden hengen osakeyhtiöiden parhaita ystäviä. Sinun haasteidesi ratkaiseminen on meidän ilomme – siksi nimemme on Noster, latinaksi meidän.

Palvelua ihmiseltä ihmiselle!

Haaveiletko luotettavasta kirjanpitäjästä?

Tilitoimisto Noster on erikoistunut pienen yrittäjän kirjanpitoon ja neuvontaan.
Varaa maksuton etätapaaminen alla olevasta painikkeesta tai lähetä rohkeasti viesti niin sovitaan etätapaaminen.

asiakaspalvelu (at) noster.fi

Tankkaa lisää tietoa asiakkaan oppaastamme

Mitä tietoja tarvitset nostaaksesi Oy:sta palkkaa?

Mitä tietoja tarvitset nostaaksesi Oy:sta palkkaa?

Mitä tietoja tarvitset nostaaksesi Oy:sta palkkaa? Palkan nostaminen omistajayrittäjälle on erittäin helppoa! Maksaaksesi itsellesi palkkaa, sinun tarvitsee toimittaa omalle kirjanpitäjällesi ensimmäisellä kerralla seuraavat tiedot: Yrityksen nimi: Palkansaajan nimi:...

lue lisää
Ennakkoverot toiminimellä

Ennakkoverot toiminimellä

Ennakkoverot toiminimelläKun perustat toiminimesi, kannattaa ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin. Ennakkoveroa varten sinun tulee hakea verottajalta päätös ennakkoveroista. Tämän jälkeen verottaja lähettää ennakkoverolaskut kotiin tai OmaVero-palveluun....

lue lisää
Yrittäjän työterveyshuolto

Yrittäjän työterveyshuolto

Yrittäjän työterveyshuoltoTyöterveyshuollon sisältö Yrittäjä voi järjestää itselleen työterveyshuoltoon kuuluvana palveluna sairaanhoitoa, muita terveydenhoitopalveluja ja ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa. Työterveyshuoltoon kuuluva sairaanhoito on lähtökohtaisesti...

lue lisää
Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitus

Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitus

Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitusYrittäjillä suuri osa kuluista on jo vähennetty yrityksen kirjanpidossa. On kuitenkin muutamia vähennyksiä, joita ei voi tehdä yrityksen kautta ainakaan kaikissa tilanteissa. Pyrin käymään tässä läpi niistä yleisimpiä. Asiat...

lue lisää
Yrittäjä työskentelee oman kodin yhteydessä

Yrittäjä työskentelee oman kodin yhteydessä

Yrittäjä työskentelee oman kodin yhteydessäJos yrittäjä työskentelee omassa asunnossaan, on hän myös oikeutettu siirtämään osan asunnon kuluista yritykselleen. Verotuksessa periaate on, että oman asunnon yhteydessä olevan työtilan kulut voi vähentää joko...

lue lisää
Ulkomaisten ostojen luokittelu

Ulkomaisten ostojen luokittelu

Ulkomaisten ostojen luokitteluOstot EU-maista (tämä ohje koskee alv-velvollista yritystä) Yhteisöostot EU-maista Alv-velvollisella yrityksellä on mahdollista ostaa toiselta yritykseltä tavaroita tai palveluita yhteisöostona käännetyllä arvonlisäverolla eli käytännössä...

lue lisää