050 544 2322 [email protected]

Ennakkoverot toiminimellä

ennakkoverot-tmi-tilitoimisto-noster

Kun perustat toiminimesi, kannattaa ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin.

Ennakkoveroa varten sinun tulee hakea verottajalta päätös ennakkoveroista. Tämän jälkeen verottaja lähettää ennakkoverolaskut kotiin tai OmaVero-palveluun. Ennakkoverojen maksut tulee kirjata kirjanpitoon.

On hyvä huomata, että tilitoimisto Noster ei hae toiminimellesi tai osakeyhtiöllesi ennakkoon maksettavia veroja vaan sinun täytyy hakea ne itse verottajalta.

Mistä ennakkoverot muodostuvat?

Lähtökohtaisesi ennakkoverojen suuruus muodostuu viimeksi päättyneen verotuksen perusteella, joista verottaja tekee arviolaskelma seuraavalle vuodelle.

Uuden yrityksen pitää hakea ennakkoveroa erikseen vaikka yritys olisi merkitty ennakkoperintärekisteriin.

Uusille yrityksille ennakkovero määrätään sen mukaan mitä yritystä perustettaessa kerrotaan ensimmäisen tilikauden tulosarvioksi.

Toiminnan alkaessa voi olla haastavaa ennustaa tulevaa hyvin tarkkaan. Ensimmäisen tilikauden tulostasoa kannattaakin seurata ja arvioida mahdollista muutostarvetta ennakkoveroihin hyvissä ajoin ja pyytää verottajalta muutosta ennakkoveroon mikäli tarvetta suuntaan tai toiseen ilmenee. Liian vähän maksetusta ennakkoverosta voi muodostua lisäveroa.

Suosittelemmekin ottamaan ennakkoverojen seurannan kirjanpitosi tueksi.

Miten voin arvioida ennakkoverojen määrää?

Maksettavaksi tulevan ennakkoveron määrää voi arvioida verolaskurilla. Verolaskuriin täytetään kaikki tulot sekä lisätään arvioitu verotettavan yritystulon määrä kohtaan ”Ennakonkannon alaiset ansiotulot.”

Verolaskuri näyttää sekä arvioidun veroprosentin, että koko vuoden verojen määrän. Muista, että verohallinnon ylläpitämä verolaskuri ei ole kuitenkaan verokortti. Se vain laskee kokonaisveron määrän.

Klikkaa tästä verolaskuriin!
vero.fi/verolaskuri

Miten ja minne ilmoitan ennakkoveroni?

Voit ilmoittaa verottajalle koko vuoden arvioidun tuloksen, joko OmaVerossa tai soittamalla verottajalle.

Tuloarviota kannattaa seurata ja päivittää sitä verottajan suuntaan, mikäli tuloarvio muuttuu olennaisesti suuntaan tai toiseen.

Muistathan lisätä kirjanpitoon ennakkoveroja koskevan laskun!

Hyvä neuvo on, että ei kannata arvioida yrityksen tuloja liian korkeiksi varsinkaan alussa sillä silloin maksat veroja rahoista, joita ei ole vielä ansainnut. Palkkatyöläiselle tilanne olisi vähän sama kuin joutuisi maksamaan palkasta verot kuukausia ennen kuin saat palkan. Eli ei mitenkään toivottava tilanne.

Seuraavien tilikausien ennakkoverot määräytyvät edellisen tilikauden tuloksen perusteella. Muista, että niitä voi ja kannattaa aina päivittää eikä ne ole kiveen hakattuja. Tulevinakin vuosina kannattaa siis päivittää ennuste tuloksesta verottajalle niin usein kuin se on tarpeen näin yrittäjällä on kassassa aina rahaa maksimaalisesti eikä myöhemmin tarvitse huolehtia veromätkyistä.

Toiminimiyrittäjällä ennakkoverojen määräytymiseen vaikuttaa yritystoiminnan lisäksi myös muut henkilökohtaiset ansio- ja pääomatulot. Ennakkoveron määrässä huomioidaan yritystulon lisäksi esimerkiksi henkilökohtaiset vuokratulot, eläkkeet, starttirahat jne.

Lue lisää aiheesta Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitus -artikkelistamme.

Lisäennakko (entinen ennakon täydennysmaksu) ja jäännösvero

Mikäli tilikauden aikana maksettu ennakkovero ei vastaa tarvittavan veron määrää, voi veroja maksaa lisäennakkona (aikaisemmin maksettiin ennakkoveron täydennysmaksuna).

Lisäennakko haetaan ensin OmaVero-palvelussa, jonka jälkeen sen voi maksaa. Voit hakea lisäennakkoa yhden tai useamman kerran ja maksaa sen verovuoden päätyttyä, mutta vain verotuksen päättymiseen asti.

(verovuodesta 2018 alkaen jokaisella on oma verotuksen päättymispäivä, joka on merkitty verotuspäätökseen)

Varmistan vielä termistöä. Eli verovuoden aikana ei voi maksaa lisäennakkoa, vaan silloin täytyy hakea muutosta ennakkoveroon.

Mitä, jos veroa jää vielä maksamatta?

Mikäli ennakkoverot eivät riitä, etkä maksa lisäennakkoa määrää verohallinto sinulle jäännösveroa johon lisätään korko. Mikäli käy niin onnellisesti, että olet maksanut ennakkoveroina liikaa veroja, saat silloin veronpalautusta normaalina veronpalautuksena seuraavan vuoden joulukuussa.

Yhteeveto

Verot kannattaa pääsääntöisesti ennakkoveroina.

Mikäli rahat eivät polta näppejäsi niin ainakin alkuvaiheessa kannattaa arvioida vuoden tulos hieman alakanttiin ja päivittää tarvittaessa kesken vuoden.

Hyvin suunniteltuna ja seurattuna ennakkoverosi täsmäävät täysin lopulliseen veron määrään etkä joudu maksamaan lisäennakkoa tai jäännösveroa, etkä odottamaan veronpalautuksia.

Suosittelen olemaan reippaasti yhteydessä verohallintoon ja päivittämään sinne aina ajantasaisin arvio verovuoden (kalenterivuoden) yritystulosta ja maksaa ennakkoveroa oikea määrä.

Helpointa tehdä kaikki muutokset on käyttää OmaVero-palvelua tai soittaa suoraan verottajalle.

Mikäli haluat nukkua yösi hyvin ja varmistaa, että kaikki menee oikein autamme sinua seuraamaan ennakkoverojesi määrää ja korjaamaan niitä tarvittaessa.😊

Tsemppiä päivään yrittäjätoverit!

 

Artikkelin kuva: Pexels.com
V-P Kangas

V-P Kangas

Yrittäjä, sijoittaja, Tilitoimisto Nosterin perustaja

Noster on paperivapaa online-kirjanpitopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti pienyrittäjän tarpeisiin edullisella kuukausihinnalla.

Olemme pienten yritysten, kuten toiminimien ja yhden hengen osakeyhtiöiden parhaita ystäviä. Sinun haasteidesi ratkaiseminen on meidän ilomme – siksi nimemme on Noster, latinaksi meidän.

Palvelua ihmiseltä ihmiselle!

Haaveiletko luotettavasta kirjanpitäjästä?

Tilitoimisto Noster on erikoistunut pienen yrittäjän kirjanpitoon ja neuvontaan.
Varaa maksuton etätapaaminen alla olevasta painikkeesta tai lähetä rohkeasti viesti niin sovitaan etätapaaminen.

asiakaspalvelu (at) noster.fi

Tankkaa lisää tietoa asiakkaan oppaastamme

Mitä tietoja tarvitset nostaaksesi Oy:sta palkkaa?

Mitä tietoja tarvitset nostaaksesi Oy:sta palkkaa?

Mitä tietoja tarvitset nostaaksesi Oy:sta palkkaa? Palkan nostaminen omistajayrittäjälle on erittäin helppoa! Maksaaksesi itsellesi palkkaa, sinun tarvitsee toimittaa omalle kirjanpitäjällesi ensimmäisellä kerralla seuraavat tiedot: Yrityksen nimi: Palkansaajan nimi:...

lue lisää
Yrittäjän työterveyshuolto

Yrittäjän työterveyshuolto

Yrittäjän työterveyshuoltoTyöterveyshuollon sisältö Yrittäjä voi järjestää itselleen työterveyshuoltoon kuuluvana palveluna sairaanhoitoa, muita terveydenhoitopalveluja ja ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa. Työterveyshuoltoon kuuluva sairaanhoito on lähtökohtaisesti...

lue lisää
Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitus

Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitus

Yrittäjän henkilökohtainen veroilmoitusYrittäjillä suuri osa kuluista on jo vähennetty yrityksen kirjanpidossa. On kuitenkin muutamia vähennyksiä, joita ei voi tehdä yrityksen kautta ainakaan kaikissa tilanteissa. Pyrin käymään tässä läpi niistä yleisimpiä. Asiat...

lue lisää
Yrittäjä työskentelee oman kodin yhteydessä

Yrittäjä työskentelee oman kodin yhteydessä

Yrittäjä työskentelee oman kodin yhteydessäJos yrittäjä työskentelee omassa asunnossaan, on hän myös oikeutettu siirtämään osan asunnon kuluista yritykselleen. Verotuksessa periaate on, että oman asunnon yhteydessä olevan työtilan kulut voi vähentää joko...

lue lisää
Ulkomaisten ostojen luokittelu

Ulkomaisten ostojen luokittelu

Ulkomaisten ostojen luokitteluOstot EU-maista (tämä ohje koskee alv-velvollista yritystä) Yhteisöostot EU-maista Alv-velvollisella yrityksellä on mahdollista ostaa toiselta yritykseltä tavaroita tai palveluita yhteisöostona käännetyllä arvonlisäverolla eli käytännössä...

lue lisää